Tämä lienee eräs polttavampia ja jatkuvimpia kysymyksiä koiranomistajien keskuudessa. Howstuffworks-sivuston videolla pään kallistaminen on jaoteltu kolmeen mahdolliseen koiran käytöksen ja toiminnan osa-alueeseen.

1. Jotta koirasi näkisi sinut paremmin

Liity Kuonon Koiraperheeseen ?

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Koiran kuono, etenkin pitkäkuonoisilla roduilla, saattaa estää hänet näkemästä kasvojasi kokonaan vain yhdestä katsomiskulmasta. Tutkimusten mukaan koira haluaa nähdä ihmisen kasvoista jokaisen yksityiskohdan, ehkäpä tämän vuoksi pään kallistaminen on must.

2. Jotta koirasi kuulisi sinut paremmin

Koirat kuulevat kaksi kertaa niin tarkasti kuin ihminen – ja tämä kuuloaistimuksen käsitteleminen on koiran korvien ulkoisten osien, siis korvanlehtien ja korvakäytävän vastuulla. Pään kallistaminen saattaa, etenkin iso- tai lurppakorvaisilla roduilla, optimoida korvan asennon vastaanottamaan herkkiä ääniaistimuksia. Ja toisaalta välikorvan lihakset, jotka edelleen prosessoivat ääniaistumuksia, ovat saman aivoalueen kontrollissa kuin kasvojen liikkeet – pään tilttaaminen kuunnellessa saattaakin olla automaattinen refleksi.

3. Jotta koirasi viestisi kanssasi paremmin

Eräiden selitysten mukaan koirat yrittävät päätään kallistaessaan kertoa ihmishuoltajilleen, että he kuuntelevat ja huomioivat. Ja toisten tulkintojen mukaan ihmisten iloiset reaktiot pään kallistamiseen edelleen lisäävät moista käytöstä. Joidenkin tutkimusten mukaan koirat käyttävät ihmisten kanssa viestiessään erilaisia ja vain tällä viestinnälle ominaisia keinoja, kuten suoraan silmiin katsomisen – syynä miellyttäminen eli positiivisen palautteen herättäminen.

Katso alta video aiheesta:

Lisättäköön, että varmuuttahan tästäkään koiran käytösilmiön taustasta ei ole – ehkä he vain tietävät olevansa äärimmäisen lutusia päätä kallistaessaan.

Lähde: howstuffworks.com

Kuva: Wikimedia Commons

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.