Koirat mielletään yleensä iloisiksi ja huolettomiksi hännänheiluttajiksi. Voisi olettaa, että kaikilla niillä on positiivinen elämänkatsomus. Koirat voivat kuitenkin olla myös pessimistejä, toiset jopa huomattavasti pessimistisempiä kuin toiset, kertoo Sydneyn yliopiston uusi tutkimus.

Tutkimuksessa testattiin, miten koirat reagoivat erilaisiin ääniin ja niihin yhdistettyihin palkkioihin. Sen perusteella arvioitiin eroja koirien välillä.

Liity Kuonon Koiraperheeseen ?

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

– Kun pystymme tarkasti ja objektiivisesti selvittämään, onko tietty koirayksilö optimisti tai pessimisti, voidaan tietoa hyödyntää esimerkiksi avustaja- ja palveluskoirien koulutuksessa ja valinnassa. Se on tärkeätä eläinten hyvinvoinnin kannalta, kertoo tutkija Melissa Starling Sydneyn yliopiston eläinlääketieteen laitokselta.

Tutkimuksen mukaan koira, jolla on optimistinen persoona, odottaa enemmän hyvien kuin huonojen asioiden tapahtumista. Optimistinen koira ottaa helpommin riskejä palkkion toivossa ja on luonteeltaan yritteliäs ja lannistumaton.

Pessimistinen koira puolestaan odottaa enemmän negatiivisten asioiden tapahtumista, välttää riskien ottoa ja on luonteeltaan varovainen ja varautunut. Pessimistinen koira ei ole onneton, mutta se vaatii usein enemmän rohkaisua esimerkiksi uusien asioiden kokeilemisessa.

– Tutkimus voi auttaa koirien kouluttajia valitsemaan tehtäväänsä parhaiten soveltuvat avustajakoirat ja muut työkoirat. Kun ymmärrämme koiraa ja sen luonnetta paremmin, tiedämme miten se reagoi erilaisissa tilanteissa ja miten stressiherkkä se on, tohtori Starling sanoo.

Lisätietoa tutkimuksesta voi lukea englanniksi Sydneyn yliopiston sivuilta.
Kuva: Wikimedia Commons/Herwig Kavallar

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.